Milyen az ideális téli futócipő?

26.11.2010

Fagyott, gyakran csúszós talaj, metsző hideg, csapadék. A téli futás során a legkellemetlenebb körülményekkel kell szembenéznünk.

Akinek a lábán azonban a megfelelő futócipő van, csupán egy fölényes mosollyal veszi ezeket az akadályokat.
Téli futáshoz alapvetően a trail futócipő használata ajánlott. Hogy mit is értünk ezalatt, könnyen illusztrálható a cipő felépítésével. Három lényeges alkotórésze van: a külső talp, a középső talp, valamint a felsőrész. A külső talp fő feladata, hogy jól tapadjon a különböző talajokon, valamint a láb és a középső talp védelme a külső hatásoktól, pl. éles kövektől. A trail cipő mintázata jól tapad, hogy a futó ne csússzon el, és mindig biztonságosan álljon a talajon.
A középső talp a csillapításért, a lábvezetésért és a stabilitásért felelős. A téli futócipőknél ezeknek a jellemzőknek igen határozott formában kell jelen lenniük – ettől ugyan a cipő nehezebb lesz, de biztonságosabb is. A csillapítás szempontjából fontos: minél nagyobb a testsúly, annál erősebb legyen a csillapítás – különösen kemény és fagyott talajon. Egyenetlen és csúszós talajon szintén nagyon fontos a cipő stabilitása.
A felsőrész is elősegíti a láb stabilitását, illetve védi a láb oldalsó és felső részét pl. erdőben a hegyes ágaktól. A trail cipők felsőrészével szemben állított további követelmény: a Gore-Tex®, Sympatex®, Aquamax stb. membránoknak köszönhetően a cipő vízálló (ill. víztaszító) és lélegző, így szárazon tartja a lábat és jótékony hatással van a láb normális vérellátására.