Milyen követelményeknek feleljen meg a síruházat?

19.11.2010

Még azok is olvassanak tovább, akiknek már a hagyma említésekor könnyezik a szeme. A hagymahéj-elv a legjobb példa arra, hogyan öltözzünk fel síeléshez.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, álljon itt néhány általános javaslat, hogyan is javítható a teljesítmény a ruházat segítségével. Ügyeljen az elegendő mozgásszabadságra, a megfelelő méretre, valamint a hó, eső és hideg ellen védő, jól elhelyezkedő lezárásokra.

Vissza a hagymához. Az optimális felszerelés több, vékony rétegből áll, így gyorsabban tudunk
reagálni a változó időjárási viszonyokra. Minimális követelménynek három réteg tekinthető:

A belső réteg a funkcionális alsónemű, mely az izzadságot a testfelületről a következő rétegbe vezeti,
és a testet szárazon, melegen tartja (az alsóneművel kapcsolatos részleteket lásd trénerünk 7. sz. tippjében).

A középső réteg feladata a nedvesség továbbítása a külső rétegbe, illetve a test melegen tartása.
A középső réteg optimális anyagának a polár bizonyult. Fontos, hogy továbbítsa a nedvességet anélkül, hogy megszívná magát nedvességgel. Feltétlenül figyelembe kell venni, hogy a pamut erre NEM alkalmas!

A külső réteget időjárás ellen védő rétegnek is nevezik, mert a sídzsekinek és a sínadrágnak nem szabad átengednie a nedvességet és a hideget, az izzadságot pedig a réteg külsejére kell vezetnie.
Ez funkcionális külső anyagokkal érhető el, melyek egy úgynevezett membránnal vannak ellátva. 
A membrán egy leheletvékony, könnyű anyag finom pórusokkal (lásd sportlexikon).

A membrán helyett a bevonat két formáját is alkalmazzák: a PU-bevonatot és a mikroporózus bevonatot. A vízállósággal és a lélegzőképességgel szemben állított követelmények döntik el, hogy bevonat vagy membrán kerül-e az anyagra. A szövet mindkét anyag hatására vízálló, szélálló és lélegző lesz. Kiegészítésként a felső anyagot elláthatják pl. teflon bevonattal, aminek köszönhetően víz- és szennyeződéstaszítóvá válik.