Hallott már valaha a „Rocker“-sítechnológiáról?

10.11.2010

A legtöbb embernek a „Rocker“ szóról elsőre a zene ugrik be, nem a sport. A sí- megszállottak azonban már találkoztak ezzel a kifejezéssel. A „Rocker“-sílécet azoknak találták ki, akik szívesen száguldoznak a lejtőkön. Mit tud ez a technológia, erről szól az Intersport-Blog.

A hobbi-síelő, ha sílécet választ, akkor leginkább a hossz, a szélesség, a rádiusz mérete szerint választ. Legalább annyira fontos azoban a síléc íveltsége is. A pálya minőségétől függően (kemény hó, szűzhó, porhó) más-más fajtát kell választanunk a stabilitás és az élvezet függvényében.Síelőknél a síelés módja a részletekben rejlik. Ezt láthatjuk, ha rápillantunk az oldalnézetre. A síléceknek enyhe ívük van, ezáltal az egész kantni nem fekszik a hóra ( lásd. ábra). A sízés módja attól függ, hogy a síléc mely pontja (hátsó vagy elülső) érintkezik a pályával teljes terhelés esetén. A kantni hosszúságát ez a két érintkezési pont határozza meg, és ebből adódóan az erőátvitelt is.

A „Rocker“-sílécek ívének eleje és végpontja közelebb van egymáshoz, mint a hagyományos síléceké. Ezáltal a „ Rocker-technológia elsősorban a puha pályákon előnyös, illetve a  Twintip sílécek esetében (ezek elöl-hátul felkunkorodnak), mert a talajjal való kisebb érintkezési felület miatt nagyobb a felhajtóerő és a fordulékonyság. Egy kemény pályán azonban a rockert nehezebb kordában tartani. Mivel a kantnik rövidebbek, a síléc kezelhetetlenebb és nehezebb tartani.

Az  Adaptive Camber kísérletet tesz arra, hogy a rocker és a hagyományos síléc előnyeit ötvözze , és minden sportolónak megfeleljen mind a lesiklópályán, mind a lankákon.

A profi tanácsa a hobbi-sportolónak: vásárlás előtt alaposan mérlegelje, hol fogja a sílécet használni. Csak ebben az esetben tudja a konstrukció előnyeit maximálisan kihasználni.