Miért fontos egymás tisztelete a csapatsportban?

27.10.2010

Egy csapaton belül alapvető fontosságú egymás kölcsönös tisztelete – mindegy, hogy egy hat főből álló, kispályás meccseket játszó, vagy egy 25 főből álló nagy csapatról van szó. Ha a hangulat nem éppen rózsás, akkor a siker is várat magára – az öröm pedig még inkább.

Különösen hobbi- és amatör körökben fontos, hogy mindenkit bevonjanak, mert csak így alakulhat ki olyan jó csapatszerkezet, mellyel bajnoki mérközéseken a csapat a magasabbra sorolt ellenfél kedvét szegheti.

Hiszen föként a csapatsportokra érvényes, hogy egy gyengébb csapat igenis tud borsot törni az erösebb csapat orra alá, söt akár meg is verheti a jobbat. De ez csak akkor müködik, ha mindannyian egy csónakban eveznek. A túl sok egyéniség nem képez egységet, ezért mindenkinek alá kell rendelnie magát a közös célnak, és magára kell vállalnia a rá jutó felelösséget. Nem szükséges haptákban állni, de a sikerhez elengedhetetlen a nagymértékü fegyelem és munka.

Ha nyer a csapat, akkor mindenkinek egyszerüen jobb kedve lesz – semmivel eredményt sem lehet elérni. Ez érvényes az edzöre is, akinek mindig fel kellene hívnia a figyelmet arra, hogy még ezt is képesek felülmúlni, és nem szabad a babérokon pihenni. Számomra a jó edzö inkább dicsér mint bírál. De ha valóban dorgálásra van szükség, akkor azt ne a játékostársak elött tegye, hanem egy komoly, négyszemközti beszélgetés keretében. Az edzönek azonban nem kell rögtön kioktatnia a játékost, vagy ne adj’ isten fenyegetöznie – ezzel talán képes gyorsan tiszteletet kivívni magának, de ugyancsak hamar válhat komolytalanná vagy nevetségessé.