Milyen kardiókészülékek kaphatók otthoni edzésre?

15.10.2010

Amikor hosszabbak lesznek az éjszakák, és csökken a hőmérséklet, nem feltétlenül nő a motiváció a testi aktivitásra. Pedig éppen télen nagyon fontos, hogy a keringési rendszer lendületben maradjon, bizonyos izmokat és immunrendszerünket erősítsük. Erre hosszú távú megoldást az otthoni kardiogép jelent.

E gyűjtőfogalom azokat az edzőgépeket foglalja magában, melyekkel főként a szív- és érrendszer teljesítőképességét növelhetjük, melynek pozitív hatása van a vérnyomásra, az anyagcserére, a zsírégetésre és a stressz csökkentésére. A gépek ezenkívül erőnléti komponensekkel is rendelkeznek. Az ár növekedésével pedig nő az egyénileg állítható jellemzők, mint pl. az edzés adatainak száma.

Kezdjük az emberi mozgás legalapvetőbb, legtermészetesebb formájával, a járással, ill. futással. A futópad az egész test hatékony átmozgatását teszi lehetővé, továbbá erősíti a far- és lábizmokat. Léteznek mechanikus és elektromos futópadok. Az előbbieket a futó gördülő mozdulata hajtja meg, és csak feltételesen teszik lehetővé a természetes járó-, ill. futómozgást. Utóbbiakban egy beépített, elektromos motor található, és az egyedi igényeknek megfelelően állítható. Fontos: mindig jó minőségű futócipőt viseljen!

Talán a legismertebb kardiogép a szobakerékpár, mely kíméli az ízületeket, optimális erőnléti edzés, és kiválóan alkalmas a far- és lábizmok erősítésére. Az ergométer egy jó minőségű szobakerékpár, mely a kifejtett teljesítményt Wattban adja meg, így terápiás edzésre is alkalmas. Az evezőpadon az előbbieken túl még a kar-, váll- és hátizmok is erősíthetők. A sok megmozgatott izomcsoportnak köszönhetően ezzel a géppel égethető el a legtöbb kalória.

A crosstrainer egyesíti magában a szobakerékpár, a futópad és az evezőpad tulajdonságait, ezzel a legsokoldalúbb kardiogépnek mondható. A sikló, elliptikus mozdulatnak köszönhetően a crosstrainer még az ízületeket is kíméli. Mivel több izomcsoport aktív, mint például a szobakerékpár esetében, több kalóriát is égetünk el. Ahhoz, hogy minden kardiogépen pontosan ellenőrizhető legyen az edzés menete, ajánlott a pulzusmérő használata. A csúcsminőségű kardiogépek használata során mellhevedert is kell viselni (gyakran már a géppel együtt szállítják), mely segítségével a gépbe beépített vevőegységgel megjeleníthető a pulzusszám.