Milyen szabályokat kell figyelembe venni egy sisak vásárlásakor?

08.10.2010

A sisaknak tökéletesen kell illeszkednie ahhoz, hogy szívesen hordjuk. Vásárláskor négy alapszabályra ügyeljen.

Először is: jól illeszkedjen a fejre, ne nyomjon és ne billegjen. Másodszor: a sisak teljesen takarja a homlokot, a halántékot és a tarkót – csak így nyújt védelmet eséskor és menthet életet. Harmadszor: a sisak feleljen meg a biztonsági előírásoknak és rendelkezzen egy elimert tanúsítvánnyal (pl. CE). Végül, természetesen az is fontos, hogy a sisak tetszetős legyen. Különösen a gyerekek teszik a kinézettől függővé, hogy felveszik-e.

A legtöbb modell két különböző méretben kapható. Ezeket aztán gyűrűvel vagy ehhez hasonló állítórendszerrel lehet finomhangolni, hogy a sisak a viselő fejméretéhez illeszkedjen. A kerékpáros sisakba ugyanis nem nő bele a fejünk, hanem az első pillanattól fogva passzolnia kell.

A bélés elsősorban a használati komfortot növeli. Fontos a rögzítőpántok illeszkedése is: nem nyomhatják a fület és oldalra sem csúszhatnak. Ha gyermeknek vásárolunk kerékpáros sisakot, rögtön az üzletben győződjünk meg arról, hogy a könnyen boldogulnak-e. Figyeljünk a szellőzésére és arra is, hogy háló biztosítsa a rovarok elleni védelmet.

A legtöbb modell Inmold technológiával készül, ezáltal könnyebbek, ugyanakkor biztonságosabbak és tetszetősebbek. Nagyon fontos, hogy egy esés után a sisakot kicseréljük. Sok gyártó, ilyen esetben árengedményt ad.