Este már elkél a szemnek a segítség

06.10.2010

A nappalok rövidülnek, és hosszabbodnak az éjszakák. Gyakorta csak este jut idő a sportolásra, amikor már csaknem koromsötét van. Mire ügyeljünk, ha alkonyatkor űzünk valamilyen sportot? Az Intersport blogja tudja a választ.

Az, hogy este hamarabb lesz sötét, még nem ok arra, hogy lemondjunk a szabadban való sportolásról. Az országúton azonban fontos, hogy a többi közlekedésben részt vevő is lásson bennünket. Hogy ehhez mennyiben járul hozzá a megfelelő öltözék, arról a következő számok tanúskodnak:

  • a sötét ruhába öltözött embereket éjszaka vagy rossz látási viszonyok esetén a tompított fénnyel közlekedő gépkocsivezetők csak 25-30 méteres távolságból észlelik
  • egy világos, illetve kontrasztos ruhába öltözött embert már 40-50 méterről meglátnak
  • az, aki fényvisszaverő ruhában van, már 130-160 méterről látható

A világos és feltűnő öltözeten kívül a fényvisszaverők is fokozzák sötétben a láthatóságot. Ajánlatos például joggingmellényt viselni, amely az egész felsőtestet fényvisszaverő felületté alakítja. Az esti futóknak azt javasoljuk, hogy feltétlenül viseljenek fejlámpát, mely remekül bevilágítja az egyenetlen utat. Ezenkívül különféle karpántok és csíkok fokozhatják tovább a láthatóságot, ám a fényvisszaverőkből sosem elég. Az emberi szem kapacitása éjszaka 80%-kal csökken. Ennek ellenére, az autóvezető a szemére van utalva. Valamennyi közlekedési információ 90 %-át ugyanis a szemünkkel érzékeljük. Ezek olyan számok, amelyeket egy hobby sportolónak okvetlenül figyelembe kell vennie, amikor sportruházatot vásárol!!