Mi a túrabot előnye?

01.10.2010

Túrabottal egyértelműen javul a teljesítményünk, mert a terhelés egyenletesen, az egész testen oszlik el, ami különösen hegymenetben jelent segítséget.

Így azonos fizikai állapot mellett némileg gyorsabbak vagyunk, vagy kevesebb erőt kell kifejtenünk. Hegyről lefelé is célszerű túrabotot használni, mert a támasztás révén, különösen nehéz útszakaszokon nő a stabilitás és a biztonságérzet. Csúszós utakon, emelkedőn, durva kavicsos szakaszon és hóban is jobb az egyensúlyérzetünk, ha túrabotot használunk. Ezenkívül abban is segít a túrabot, hogy amikor magasra kell lépünk kíméljük a térdízületet.

Fontos, hogy ésszerűen használjuk a túrabotot. Olyan szakaszokon, ahol esetleg a kezünket is használhatjuk, inkább csak akadályoz minket a mozgásban. Ezért FELTÉTLENÜL teleszkópos túrabotot használjunk, amit könnyű összecsukni és a hátizsákba tenni azokon a szakaszokon, ahol nem tudjuk használni.

A legkiválóbb termékek számos innovációt tartalmaznak. Szinte mindegyik modell három részből áll, teleszkópos, különféle ergonómikus markolattal és pánttal rendelkezik. Áruházainkban megtalálhatók az ún. kétkomponensű markolatok, parafa- és hab markolatok, valamint az automata, neoprén komfort vagy szoft pántok is. Az Intersport áruház szaktanácsadója azonban ezekről sokkal többet tud.

A túrabotok súlyát illetően van mód takarékosságra, ami azonban semmiképpen sem mehet a biztonság rovására. Néhány plusz deka nem jelent lényeges többletterhet, cserébe viszont több kényelmi szolgáltatáshoz jutunk: a rezgéscsillapító funkcióval ellátott túrabot az ütközési energia jelentős részét elnyeli. Szükség esetén ez a funkció azonban egyszerűen ki is kapcsolható.