Milyen igényeknek feleljen meg egy túrahátizsák, és hogyan kell helyesen bepakolni?

24.09.2010

Minden túra tervezésekor alapszabály, hogy a jó tervezés már fél siker. Ebbe az alapelvbe beletartozik a hátizsák vásárlása is.

Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy különféle célokra más-más minőségi követelménynek kell megfelelnie és nem minden esetben szükséges, hogy a hátizsák minden feltételnek eleget tegyen. Például kis méretű hátizsáknál nem olyan lényeges szempont a hátizsák vállpántja, mint a hosszú túrákra használt, nagy méretű hátizsákoknál, másrészt a vízhatlanság egy dzsungeltúrán sokkal fontosabb szempont, mint egy kényelmes, egynapos kiránduláson.

A következő alaptípusok léteznek, amelyek térfogatban és a felhasználási célban különböznek: gyermek-, ifjúsági-, túra-, trekking-, expedíciós hátizsák, mászózsák és speed hátizsák, valamint egynapos kirándulásokra és utazásokra alkalmas hátizsákok.

A hátizsák térfogata a hát hosszától függ: minél rövidebb, annál kisebb a hátizsák, illetve annak térfogata. Léteznek állítható magasságú felső rekesszel rendelkező hátizsákok is, amelyeknél a rekesszel változtathatjuk a csomagtér méretét.

De nemcsak a méret, a térfogat, az anyag és a kidolgozás határozza meg a szabadban folytatott tevékenységeink során közérzetünket, hanem a csomagolás technikája is. Nem jelent segítséget a mégoly könnyű, komfortos hátizsák sem, ha rosszul van elosztva a benne lévő súly, és ennek következtében hordáskor problémák jelentkeznek. Ezért a súlypont a váll magasságában legyen, egészen közel a testhez. Célszerű a hálózsákot a hátizsák legalsó rekeszébe csomagolni, a sátrat, a felszerelést és a ruházatot pedig a középső, legnagyobb rekeszbe. Ha van külön csomagoló zsákunk, sokkal könnyebb lesz rendet tartani. A kisebb méretű felszerelések a hátizsák legfelső rekeszébe kerüljenek. A sátorcöveket és a polifoamot kívülre helyezzük el, függőlegesen, körös-körül, pántokkal rögzítve.