Térd- és tarkófájdálom kerékpározás közben: Mi lehet ennek az oka?

15.09.2010

Nem szívesen valljuk be, ha nem érezzük magunkat olyan jól sportolás közben.

Bár a térd folyamatosan fáj és a tarkó kellemetlenül szúr, többnyire nem akarunk róla tudomást venni. Nem kell hagynunk, hogy ilyen fájdalmak gyötörjenek bennünket. Egy jó kerékpár funkcióit ugyanis akkor tudjuk igazán kihasználni, ha az harmonikusan igazodik a kerékpáros anatómiai adottságaihoz. Többnyire nem a kerék és a váz mérete a fájdalom vagy az alacsonyabb teljesítmény oka, hanem a helytelen üléspozíció akadályozza az optimális erőátvitelt és eredményez hibás terhelést.

Ezért minden lelkes kerékpárosnak kerékpárjukat pontosan személyes méreteikhez és méréseikhez kell beállíttatniuk. Egyes Intersport szaküzletben csúcsmodern, úgynevezett Dartfish, számítógépes videóanalízis segítségével ülőpozíció-elemzést készítenek. Ehhez először megmérik az Ön méreteit, majd lefilmezik Önt pedálozás közben. Egy komplex számítógépes program a felvett adatokból hajszálpontosan kiszámítja az Önnek megfelelő üléspozíciót. Ha teste és kerékpárja jó csapatot alkot, kényelemérzete nagyobb lesz és szinte automatikusan nő mozgásának minősége. Tulajdonképpen az egyéni adottságok finomhangolása végezhető el ezzel az analízissel.

Az üléspozíció elemzése során fontos adat a térd hajlásszöge, amikor a pedál fent van, illetve, hogy hová mutat a térdcsúcs, ha a pedálok vízszintesen vannak. Mielőtt azonban túl sokat beszélnénk a részletekről, inkább próbálja ki Ön is.