Helyes tervezés-fél siker

09.09.2010

Hogyan készítsünk elő egy kirándulást?

Egy hosszabb kirándulás megtervezésekor nem úszhatjuk meg egy lista összeállítását. Legeslegfontosabb kérdés: „Mit szeretnék, hol szeretném és hogyan szeretném?“ Egy kellemes félnapos erdei séta jelölt könnyű úton pihenőkkel? Avagy egy kéthetes magashegyi trekking sátorban alvással?
E két véglet között bármi lehetséges

Ha már eldöntöttük, hogy hová és mikor, akkor „ belecsaphatunk a lecsóba „ ! Először is tanulmányozzuk a lehetséges útvonalakat a speciális útikönyvekben, hegyiút-katalógusokban. Ebből a legelemibb ismeretekre tehetünk szert úgy, mint a túra hossza, útviszonyok, szintemelkedés, nehézségi fok, az időjárás viszontagságai, források, kutak, étkezési és szálláslehetőségek, stb. További segítségként szolgál egy topográfiai térkép, amelynek segítségével képet alkothatunk a felszíni formákról.
Amikor már mindezen tudás birtokában vagyunk, akkor jött el az ideje annak, hogy gondoskodjunk a megfelelő felszerelésről. Hiszen az útvonal követelményeinek a ruházattal, a lábbelivel,a hátizsákkal, valamint annak tartalmával (pl. hálózsák, sátor, campingfelszerelés) is meg kell felelnünk.

Aki ismeretlen, jelöletlen, esetleg úttalan utakra téved, annak egy GPS-re is szüksége lehet. Jóllehet ismert úton is el lehet tévedni, ha rossz az idő. A mobiltelefonját se hagyja otthon, veszélyhelyzetben
jó szolgálaltot tehet. Persze, erre elvileg nem kerülhet sor, amennyiben a listánk élén az önismeret áll.