A slacklinen-hez a legmagasabbszintű egyensúlyérzék szükségeltetik

04.09.2010

Lowlines, Long Lines, Highlines és Rodeo Lines meghódítják Ausztriát

Slacklinen, az új divatos sportág, ami a kötéltánchoz hasonlít. A 2,5 cm széles, két fa között, alig valamivel a talaj szintje fölött kifeszített gumiszalag, kezdetben mindenkit póbára tesz. Amikor a térd kissé meghajlik, és a medencét előre toljuk, automatikusan megfeszül a test, viszont az első lépések az „ingó szalagon“ majdnem erőfeszítést sem igényelnek.


Egyensúly, feszes test, erő és koordináció. Elsősorban a hegymászók, sziklamászók, sízők és harcművészek fedezték fel maguknak a slacklinen-t, mivel ez egyszerre számtalan izmot mozgat meg. A kötéltáncosok főleg parkokban és az erdő szélén fordulnak elő, ez sok hobby-sportolónak felhívja rájuk a figyelmét.


A Trick- vagy másnéven Lowlining a Slacklinen leggyakoribb válfaja. A szalagot térd, esetleg csípőmagasságban feszítik ki puha talaj felett. Így a sérülés kockázata csekély. Különösen a gyakorlottabbaknak sikerül látványos show keretében szaltókat és egyéb trükköket bemutatniuk.


A Long Lining esetében egy kb. 100 méteres szalagot feszítenek ki. Ebben az a nehéz, hogy lehetőleg nem szabad a Slackline-t lengetni, és közben hosszabb időn át kell koncentrálni.


A Rodeo Lines-on való kötéltánc azért lényegesen nehezebb és veszélyesebb, mert a Slacklines nagyon-nagyon lazán lelóg. A mutatványok leginkább lépegetés, fordulás, lengés. Jól előkészíti a Long Lines használatát.


Highlinen a szakadékok fölött jelent igazi izgalmat. Az egyensúly megtartása mellett igencsak fontos a pszichikai ráhangolódás. Az eredeti kötél mellé egy másikat is kifeszítenek, amihez a Slackliner-t mászókötéllel és hurokkal biztosítják.


Lines a víz fölött különösen alkalmas mindenféle trükkök kipróbálására.Természetesen ügyelni kell arra, hogy alattunk a víz elég mély legyen (ha mégis lezuhannánk). A testgyakorlás és a mozgás öröme mellett ennek az új sportágnak még egy előnye van: nem kell hozzá drága felszerelés, és azt is bárhová magunkkal vihetjük.