Az ideális iskolatáska

08.09.2010

Itt az idő! Mindennapi társunk – az iskolatáska.

A megfelelő modell kiválasztásakor egy s másra azonban oda kell figyelni: funkcionalitás, súly, térfogat, design – a hátizsáknak nemcsak jól kell kinéznie, hanem a hátat is kímélnie kell.

A legnagyobb divat a mindenttudó hátizsák, melynek tanítás után a szabadidős tevékenységeknél is jó szolgálatot kell tennie. Közkedveltek azok a modellek, amelyeknek gördeszka-tartójuk van, vagy azok, amelyeknek külön síszemüvegtartó rekesze van. Ha valaki MP3-as lejátszóval jár, akkor igazán hasznos a beépített kábelkivezetés.


Lassan alaptípusnak számít a laptoptartós hátizsák, mert így nem kell külön táskában cipelni a laptopot. Ez nemcsak kényelmes, de javítja a testtartást is.


Az egészség fontos – különösen az egészen fiatalok esetében, hiszen az általános iskolásoknál a gerincoszlop még nagyon könnyen deformálódik. Alapszabály tehát, hogy a teli iskolatáskának nem szabad a gyermek testsúlyának egytizedénél súlyosabbnak lennie ! Az iskolatáska hanyag viselése, úgymond panyókára vetve az egyik vállon, feleslegesen terheli a gerincoszlopot.


A hátizsák pántjának legalább 4 cm szélesnek kell lennie, és nem szabad se túl rövidre, se túl hosszúra beállítani. A jó minőségű hátizsák –helyes viselés mellett- rásimul a hátra. Ha szellőző anyagból készül, nem keletkeznek izzadságfoltok a ruhán és nem fülled be a hátunk sem.


Hogy mennyire fontos a jó iskolatáska, azt a németországi Forsa intézet tanulmánya mutatja: a hátfájós gyermekek száma az elmúlt években jócskán megemelkedett, véli a 100 megkérdezett gyermekorvos többsége. Fő okként az orvosok a mozgás hiányát és a fokozott médiafogyasztást említik. Mi azt mondjuk: legalább az iskolatáska ne legyen nehéz!