Terepfutás: Fuss szabadon – és legyen megfelelő a felszerelésed!

21.01.2016

Ahol az aszfalt véget ér, ott kezdődik a futás új dimenziója.

Futás, ki a szabadba! Eleged van az eddigi megszokott futóélményekből, szeretnéd változatossá tenni a futást? Mi sem könnyebb ennél: gyerünk ki a szabadba, hagyjuk magunk mögött az betondzsungelt! Biztosan van a közelben egy dombocska, vagy változatosabb környék ahol könnyen találhatunk magunknak egy saját csapást is. Akár a városban is fellelhetünk egy betonmentes utat. Fedezd fel a környékedet új szemszögből!

Előnyök és mellékhatások.  Élmény a természetben, miközben sportolsz, kellhet ennél több? Lelkileg feltöltődsz, erősödik a koordinációd és motorikus képességeid: a dombra fel, dombra le, betonon és kavicsokon
keresztül futás, vagy lejtős terepen való mozgás folyamatos koncentrációt igényel, miközben az agyad teljesen ki tud kapcsolni! A változatos terepen való futás a legkülönbözőbb izomcsoportokat mozgatja meg, mely jót tesz az egész szervezetnek.

Az út a cél. Ennek ellenére nem árt, ha rendelkezünk egy alapvető edzettséggel. A kezdők és újrakezdők számára a lassan jársz, tovább érsz elvet érdemes követni, hogy a pulzus ne szálljon az egekbe már az elején. Időben is tovább tart ugyanazon kilométer-mennyiség lefutása, ezért ez a fajta futásmód kevésbé alkalmas a megszállott kilométer gyűjtésre. De aki egyszer ráérzett a terepfutás ízére, könnyen függővé válhat!

Megfelelő futócipő. Amire minden terepfutónak szüksége van, az a megfelelő terepfutócipő. Rendelkezzen jó csillapítással, de tökéletesen idomuljon a lábra és időjárásálló is legyen egyben. Az első futásokhoz még megfelelő lesz a megszokott futócipő. Jól be kell kötni és óvatosan érdemes futni benne. Aki viszont rendszeresen fut terepen, annak érdemes beszereznie egy erre a célra kialakított cipőt.

Terepfutócipők

A sima és terepfutócipő közötti különbség a kialakításban rejlik:

  • Kemény vagy éles köveken illetve puha felületen fontos, hogy a terepfutócipők talpa keményebb és strapabíróbb kialakítású.
  • A cipő anyaga általában is robosztusabb, mert a terep jobban igénybe veszi, illetve ezáltal jobban védi a lábat a környezeti elemektől.
  • Nedves aszfalton általában elővigyázatosabban kell futni, a terepfutócipők talpkialakítása viszont nedves és csúszós talajon is jobb futást tesz lehetővé.
  • A terepfutócipők erősebb sarokkialakítása stabilabban tartja a lábat.
  • A terepadottságok miatt a csillapítás kisebb szerepet játszik.

Gyere el az Intersport áruházakba és nézz körül futóosztályunkon! Szaktanácsadó kollégáink szívesen segítenek megtalálni nemcsak a megfelelő cipőt, hanem a futóruházatot és terepen használatos kiegészítőket is!