OK, szóval hétvégi hegymászás? ...vagy komolyabb hegyhódítás? Az INTERSPORT két remek mászókalandot kínál.

10.06.2014

Kalandra fel! Minden bizonnyal olyan túrára készülsz, ami mérföldkő lesz "mászókarriered" során, aminek esetleg még az elején jársz. Nézzük gyorsan, mi az, amit tudnod kell, mik a lehetőségeid. Először is, ha türelmetlen vagy, és máris bele szeretnéd vetni magad a magashegyi világba, akkor túraválasztás előtt az első dolog, amiről beszélni kell: az eddigi tapasztalataid. A jó hír az, hogy nem kell semmilyen hegymászótapasztalattal rendelkezned ahhoz, hogy életed legfantasztikusabb túráját megtedd - akár a jövő hétvégén.

Légy óvatos! Magasabb, technikásabb, izgalmasabb! Itt kezdődik az alpinizmus java...Szeretettel köszöntünk a fanatikussá válás második szintjén. Kezd megnyílni előtted a világ! Minden bizonnyal beruháztál újabb magashegyi felszerelésbe - a netről is gyűjtöd a hegymászótippeket, kezded érteni az alpinista szakzsargont. Hegymászókönyveket is forgatsz, olvasod a tanulságos sztorikat, be vagy sózva, "ide az oroszlánt!". Ez nagyon jó, de...Az INTERSPORT-Coachok elővigyázatosságra intenek. A kibontakozásodnak gyönyörű időszaka ez, de egyben az egyik legveszélyesebb is. Mivel szert tettél némi tapasztalatra, és rendkívül lelkes vagy, úgy érezheted, hogy nagy léptékekben akarsz haladni. Mégis: légy megfontolt, olyan emberekkel kelj útra, akik józanságára és rutinjára bátran támaszkodhatsz, és szerezd be a biztonsági felszereléseket az INTERSPORT-szaküzletekben.

Divat a mászás. Felső-Ausztriában 20 ún. “ klettersteig” van. A via ferrata, vagy “klettersteig” egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk. (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságos körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Egyébként két INTERSPORT-klettersteig is van Alsó-Ausztria és Salzburg tartományban: az egyik a a Nagy Donnerkogelen (Dachstein, 2054 m) Gosau mellett, a másik a Mahdlgupfon, a “ Fehér Fal” Steinbach közelében, az Attersee partján.

Hív a hegy. Ne hagyjuk ki! Mit kívánhatunk egyebet, mint egetrengető élvezetes kapaszkodást fel-fel a csúcsra.