A túrahátizsákok helyes tisztítása

11.04.2014

Azok számára akiknek az outdoor élmény több, mint egy-egy kirándulás a természetben, a megfelelő hátizsák egy nagyra becsült kísérő. Jó vagy rossz időben, egy kellemes sétához vagy akár hegymászáshoz, minden aktivitáshoz meg lehet találni az ideális hátizsákot amibe minden fontos és szükséges felszerelés belefér. Ahhoz azonban, hogy sokáig tartson, érdemes megfelelően ápolni azt.

Először is meg kell cáfolnunk egy hiedelmet: a mosógépben való mosás nem a megfelelő tisztítási mód a hátizsák számára. Egyfelől a mosógépben való folyamos pörgetés, taszigálás, püfölés hamar kikezdi az anyagot, másfelől a mosószermaradványok a vállpánton később irritálhatják a bőrt.

Legjobb ha egy szappanos szivaccsal vagy puha kefével tisztítjuk meg a hátizsákot a rárakódott kosztól, izzadságtól. Kerüljük a folttisztítókat, mert károsíthatják a technikai réteget. Legjobb, ha a hátizsákot a kádban vagy a zuhanyzóban tisztítjuk. A mosás után a hátizsákot impregnálni kell, azaz a víztaszító réteget újra létre kell hozni rajta. Az Intersportban kapható McKinley vagy Nikwax márkák ideális impregnálószereket kínálnak erre a célra.

Az impregnálás után pedig máris indulhat a következő kalandtúra!