Tanulmányok igazolják, hogy a sport nemcsak a testet, de a szellemet is edzi. Sok okot lehet felsorolni, miért is érdemes rendszeresen sportolni.

12.03.2013

A legtöbbnek tudományos oka van. Egy aktuális tanulmány azt boncolgatja, hogy a sportolók észlelése sokkal jobb, mint a testileg inaktív embereké.

Profi-sportolók, amatőr-sportolók, nem-sportolók:  a kanadai Montreal Egyetem kutatói ezt a három csoportot vizsgálták az észlelés tekintetében. A science.orf.at arról ad hírt, hogy a tesztalanyok egy  „3D-MOT task“ elnevezésű kísérletben vettek részt.. Eközben egy háromdimenziós térben mozgó fénypontokat láttak. A fények egy része rövid időre megváltoztatta a színét. A résztvevőknek végezetül ezeket a pontokat kellett felismerniük.

A legjobb teszteredményt a profisportolók érték el, őket követték az amatőr sportolók, legvégül pedig a nem-sportolók következtek. A tesztfutás során azonban mindhárom csoport tagjai javulást mutattak, leginkább természetesen a profisportolók.

Azt azonban még nem tudják, hogy a profisportolók lényegesn jobb észlelési teljesítménye minek köszönhető. Az is kérdés, hogy a rendszres sportolás váltotta-e ki ezt az eredményt, vagy ezek az emberek már eleve ilyen képességekkel születtek. Amíg ez eldől, addig is azt javasoljuk, hogy rendszeresen sportoljanak, mert sok minden szól amellett…