Sífutás, a kímélő téli sport

12.02.2013

Aligha van olyan tevékenység a sífutáson kívül, ami majdnem minden izomcsoportot megmozgat, és mégis kíméli az izületeket. A sérülés veszélye csekély, és jó hóviszonyok közt egész Ausztriában találunk lehetőséget az edzésre. A táj néma varázsa mind a kezdők, mind a profik számára érdekessé teszi ezt a sportot.

Évről évre nő azok száma, akik sífutópályákon siklanak ütemesen. Ha valaki látott már sífutót, észreveszi, hogy a mozgásuk nem egyforma.

Népszerű sífutó-technikák

Azoknak a kezdőknek, akiket a táj szépsége csábít a szabadba, a klasszikus stílust ajánljuk. A sílécek ilyenkor párhuzamosak. A botok a haladásban segítenek.

A korcsolyázó stílus valamivel sportosabb, mint a klasszikus. Főként a felső testet veszi igénybe. A lábak erőteljesebben mozognak, a sílécek V-alakban vannak. Ezt a technikát nehezebb elsajátítani, és egyben kitűnő koordinációs edzés is.

A szélesebb „Nordic Cruising“ lécek azáltal, hogy nagyobb stabilitást biztosítanak, megkönnyítik a kezdők dolgát.  A Nordic-Cruising-sílécekkel akár a kitaposott pálya mellett is sikerrel próbálkozhatunk.

A választott stílustól függ attól, hogy melyik futóléc a számunkra megfelelő.  Az Intersport-áruházak coach-ai állnak rendelkezésükre a megfelelő síléc kiválasztásában.