High-Tech öltözet

11.01.2013

A sí-textília az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül. A gyártóknak sikerült olyan meleg, lélegző és vízhatlan ruházatot kifejleszteniük, amelyik sok funkcionális tulajdonsága ellenére könnyű és vékony.

Legyen meleg és vízhatlan, ugyanakkor lélegző is. Ez az, amit egy csúcstechnológiájú síruhának tudnia kell.  Erről a funkcionális anyag gondoskodik, amely úgynevezett membránnal rendelkezik. A membrán egy leheletvékony, könnyű anyag, aminek finom pórusai vannak. A membrán mellett a rétegzett anyagnak még két fajtája létezik: a PU-réteg és egy mikroporózus réteg. Attól függően, hogy mennyire kell vízhatlannak és lélegzőnek lennie, döntik el a gyártók, hogy bevonatot vagy membránt használnak. Mindkét anyag vízhatlanná, szélfogóvá és lélegzővé teszi az anyagot.

A „vízoszlop“ határozza meg, hogy milyen vízálló egy ruhadarab

Egy ruhadarab vízállóságát a “vízoszlop“ határozza meg.  Mit jelent ez a kifejezés? Amikor egy textilanyag vízállósságát mérik, akkor belehelyezik egy vízzel töltött mérőcsőbe. A vízoszlop magassága azon múlik, hogy milyen magasra tud a csőben emelkedni a víz anélkül, hogy behatoljon az anyagba. A csúcsminőségű anyagok esetében a vízoszlop minimum 10.000 miliméteres. Ahhoz, hogy egyáltalán ne hatoljon víz az anyag belsejébe, a varratokat hegeszteni kell.

A réteges öltözködés

Kívülről ne jusson be nedvesség a dzsekin keresztül a testhez, a másik irányba viszont távozzon az izzadság. Ehhez megfelelő aláöltözet szükséges.  A sípályán legjobb, ha olyan rétegesen öltözködünk fel, mint egy hagyma. Mindegyik réteg szállítsa tovább az izzadságot a következő külső réteghez. Legjobb, ha a legbelső réteg valamilyen funkcionális alsónemű, a középső réteg filcből készült, a külső pedig maga a sídzseki és a sínadrág. .

Mit nyújt még a jó síruha

  • A dzseki belsejében és a nadrágon lévő hófogó megvédi viselőjét attól, hogy a hó a ruha alá férkőzzön.
  • A kar alatti ventilációs cipzárak  biztosítják a levegőzést.
  • A sízőknek praktikus kiegészítő még a bal alsó kar alatti jegyzseb , amiben a síbérletet tartják.