Nagy élet van a lesiklópálya mellett

02.01.2013

A túrasízés nagyon kezd divatba jönni. Érdekes, hogy egyre több síelő a sípálya mellett caplat fel a hegyre.

A túrasízés eredetileg olyan extrémsport, amit az érintetlen természet lágy ölén, távol a felvonóktól és a sípályáktól űznek. Ez még ma is létezik.  Nő azonban azoknak a száma, akik nem lifttel mennek fel a pálya csúcsára, hanem síléccel a lábukon kaptatnak fel, lefelé pedig élvezik a síelés örömét a kiépített pályákon. Röviden ezt úgy mondják, hogy a sízés számukra felfelé sport, lefelé pedig élvezet.

Fontos az összhang kialakítása, azaz, hogy ne alakuljon ki konfliktus a síelők és a felfelé kapaszkodók között. Ausztriában például már vannak olyan síterepek, ahol odafigyelnek az újkori túrasízőkre.  A tiroli Pillerseetal saját ún. „Sítúra Kompetencia Központot“ rendezett be. Az Intersport jelölt útvonalakat, sítúra-sulit és felszerelés-szervizt kínál.

A felszerelésnek könnyűnek és stabilnak kell lennie. Jól kell illeszkednie, hogy ne okozzon fejfájást viselőjének.  A sílécnek és a cipőknek keskeny pereme van, ami megkönnyíti a felfelé vezető utat, lesikláskor pedig a stabilitást nyújt. Az Intersport nagy választékot tart ilyen jellegű sílécekből és hozzá illő cipőmodellekből.