Csúcstámadás megfelelő túrasí-ruhában

04.01.2013

Nagyon jó kondiban kell lennie annak, aki túrasível vág neki egy meredek hegyoldalnak. De a ruházat is egészen más igénybevételnek van kitéve, mint egyéb sportágaknál. Sokkal szellőzőbbnek kell lennie, mint a lesikló-ruháknak.

A lesikló-ruhák és a túrasí-textíliák két különböző funkciót töltenek be: míg a közönséges síruhák esetén a leglényegesebb, hogy a hideg és a szél ellen védjenek, a túrasíruhának két extrém helyzetben is meg kell megfelelnie: egyrészt felfelé kapaszkodáskor, amikor a test izzad, másrészt lefelé jövetkor, amikor viszont a hideg és a szél ellen kell védelmet nyújtania. Mindkét esetben fontos a légáteresztő funkció, de főleg csúcstámadáskor. A felsőruházaton ventillációs zipzár van, amelyiket hegymenetben le lehet húzni, míg lefelé fel lehet húzni.

Az izzadságot el kell vezetni
Erősödik az a trend, hogy csak úgy kapom magam, és sítúrázom egyet a hegyek között, Ezért egyre fontosabbá válik az olyan öltözet, amelynek anyaga hagyja a bőrt szellőzni, és elvezeti az izzadságot. Sok hobbisportoló munka után megtámadja a közeli hegycsúcsot, és gyors tempót diktál magának. Aláöltözetként megfelelő a primaloft vagy a toll mint köztes réteg. A bőrhöz legközelebb a merinogyapjúból készült ruházat legyen.

A strech-anyag nagyobb mozgásteret nyújt
A túrasí-ruhának nemcsak légáteresztőnek, de streccsesnek is kell lennie. Főleg a nadrágnak kell engedni a lábat szabadon mozogni. Az Intersportnál a túrasízők tetőtől-talpig felöltözhetnek. Aztán támadááás!