Így tehet szert egy Önhöz tökéletesen illő futólécre

11.12.2012

A 2012/13-as tél sok, hosszú hagyománnyal rendelkező, és egyre népszerűbbé váló sportágat kínál. Többek között a sífutást. Függetlenül attól, hogy valaki kezdő, hobbi sportoló vagy elszánt küzdő, a high-tech-anyagoknak és a kutatómunkának köszönhetően ma a felszerelés már pontosan személyre szabható.

Évről-évre gyarapodik azoknak a száma, akik a sífutópályákat róják. Aki csak rájuk pillant, máris kedvet kap ahhoz, hogy maga is sítalpat kössön. Micsoda ötlet! Alig akad olyan sportág, ami jobban kímélné az izületeket. Az egész testet átmozgatja, és a sérülés veszélye is elenyésző. Jó hóviszonyok mellet az egész ország területén űzhető.

Klasszikus módszerrel vagy korcsolyázó mozdulatokkal? Lájtosan vagy mindent - bele-alapon?

Aki azt fontolgatja, hogy belevág a sífutásba, az először azt tisztázza magában, hogy mit is vár tőle. Ettől függ ugyanis, milyen a megfelelő stílus, illetve a léc, amire szüksége van.

Ha valaki kellemes síelésre vágyik, akkor annak a klasszikus stílust ajánljuk. A sílécek párhuzamosak, a botok lendítve az előrehaladást szolgálják. A klasszikus futólécek kereken 20 cm-rel hosszabbak, mint a testmagasságunk. Felépítésének köszönhetően a sílécek stabilan tartják a nyomtávot, és optimális csúszást biztosítanak. 

Az igen ambíciózus sportembereknek, akik jó kondira vágynak, azoknak szól a korcsolyázó stíl. Ez jobban igénybe veszi a felsőtestet. A lábak állandó mozgásban vannak, a sílécek v-alakban. Fő szabály a léc kiválasztásakor a testmagasság plusz 5-10 cm. A síléceknek egyrészt nem szabad túl nehezeknek lenniük, másfelől viszont stabilak kell, hogy legyenek azért, hogy az optimális siklást garantálni tudják.

Egyre kedveltebbek az ún. „Nordic Cruising“-lécek. Ezek szélesebbek és rövidebbek, mint a két előző sílécfajta. Célcsoportjuk azok, akik élvezni akarják a mozgás örömét. Az orruk szélesebb, ezért a sífutópálya melletti hóban is használhatók.

Az Intersport-boltokban a  coach-ok tanácsot adnak a megfelelő síléc kiválasztásához

Gondolkozott már azon, hogy mi a legfontosabb az Ön számára sífutáskor? Pontosan tudja, vagy még bizonytalankodik? Legjobb, ha felkeresi az Önhöz legközelebbi Intersport-boltot. Ott a  coach-ok segítenek kiválasztani a leginkább az Ön habitusához illő sílécet. A finomhangoláshoz még egyéb adatokra is szükség lesz, mint pl. a síléc bevonata, görbülete.  Ennél többet közvetlenül az Intersport üzletekben tudhat meg.