Ringasd el magad: Intersport 2012/13. tél

11.12.2012

Ezen a télen egész rockosak az osztrák sípályák. Év közben a termékfejlesztők az anyagokon és a formákon agyaltak csak azért, hogy a téli sportok szerelmeseinek tökéletesen megkonstruált símodellekkel rukkoljanak elő. Ezeknek van egy közös jellemzője: a „rocker“-technológiának köszönhetően olyan fordulékonyak, mint még soha.

Emlékeztetőként : 2011/12 telén az osztrák sípályákat egy új síléc-fajta hódította meg, amit az ínyencek csak „A rocker“ névvel illettek. A rocker-sílécek fordulékonyabbak és könyebben uralhatók, mint a hagyományos carving-lécek. Előnyeit mind a kezdők, mind a haladók élvezhetik. 2012/13 telén  a legújabb fejlesztéseket dobták piacra.

Hogyan lesz egy sílécből rocker?

Valamennyi síléc – akár rocker akár klasszikus carving-léc –n em fekszik fel 100 %-ban a lesiklópályára, mivel orra enyhén felfelé hajlított. Ebből adódik, hogy elöl és hátul van két pontja, ami érintkezik a pályával. A rocker-sílécek esetében ezeket az érintkezési pontokat egy kicsit eltolták a léc közepe felé.

Csak kis változtatás, azonban annál nagyobb a hatása az osztrákok kedvenc téli időtöltésére. Miért? Ne ijedjenek meg, nem akarjuk elővenni a matematikai képletgyűjteményt, de egy egyenlet megvilágítja a rocker-technológia forradalmi újítását:

Kevesebb tapadási felület = nagyobb fordulékonyság + még több élvezet

Sítudásunk és a terepek függvényében különböző rocker-típusok vannak: „All-Mountain“, „Tip and Tail“, „ Freestyle“, valamint „Freeride“.A kezdők gyorsabban megtanulnak síelni

A rocker-technológia előnyei minden szintű síelőre egyaránt vonatkoznak: a kezdők ezzel a technológiával gyorsabban tanulnak meg sízni, a haladóknak kevesebb erőt kell kifejteniük, hogy völgymenetben kormányozni tudják a lécet. A biztonsági faktor növekszik mindkét esetben.

Tévedés azonban azt hinni, hogy a rocker felváltaná a carvingot. Igaz viszont, hogy minden rocker sí egyben carving síléc is, mert a rockerség mindössze azt jelenti, hogy a síléc oldalprofilja megváltozik. A rocker-síléc továbbra is karcsúsított, azaz középen keskenyebb, mint a két végén. 

Hogyan keletkezett a  „rocker“?

A sípályával érintkező felületek áthelyezése a léc közepére, valamint a léc két végének a felkunkorítása eredetileg a snowboardoktól jön.  Később ezt a kialakítást csak a szabadstílusú sízésnél alkalmazták. A talajjal való kisebb kontaktfelület miatt nagyobb a felhajtó erő és fordulékonyabb a léc. Annak érdekében, hogy a síelők az innovatív technológia előnyeit a mintaterepeken kipróbálhassák, vannak már olyan rocker-modellek, amelyek minden helyzetben használhatók: mélyhóban és jeges pályán egyaránt.

Ön melyik rockertípusba tartozik? Az Intersport-áruházak coach-ai szívesen nyújtanak tájékoztatást. Forduljon hozzánk bizalommal!