Fitten és egészségesen a téli szezonban

08.11.2012

Sűrű köd, színes falevelek, fagyos reggelek- itt van az ősz! De a tél is tiszteletét tette már az első hópelyhekkel. Legfőbb ideje, hogy jól bebugyoláljuk testünket. Az Intersport-blog remek ötletekkel szolgál a szezonnak megfelelő őszi és a téli öltözködésre.

Ősszel kisebb-nagyobb megpróbáltatások várnak az egészségünkre. Kora reggel nulla körüli hőmérsékletekre ébredünk. Napközben aztán akár 15 fokra is felkúszik a hőmérő higanyszála. Néha meg egészen másként alakul, pl. nem száll fel a hajnali köd, és egész nap hűvös és szomorkás az idő. Nem könnyű ilyenkor a megfelelő ruhát megtalálni, pedig az egészségünk szempontjából ez igen fontos lenne. Ugynis, ha valaki vacog, akkor nő a megfázás kockázata, de az se jó, ha jól beöltözve ücsörgünk egy túlfűtött szobában. Mind a hideg, mind a meleg száraz levegő utat nyit a vírusoknak, támadja a nyálkahártyát, torokfájást, náthát vagy rekedtséget okozhat.

Sapka, sál, kabát- nosza hát!

Aki még nem szerezte be a téliruhákat, annak itt az idő, mert a sapka, sál, kabát, meleg cipő felvértez minket a hideg ellen. Fagyos reggelek, meleg nappalok- a hőmérsékletingadozás ellen leginkább réteges öltözködéssel lehet védekezni.  A hobbisportolók ezt a. „réteges, mint a hagyma héja“ címszóval ismerik.

Immunrendszerünk most mindenféle mozgásnak örül. Sportoljunk rendszeresen otthon valamelyik fitneszgépen vagy a szabadban, ahogy tetszik. Fontos azonban, hogy  ruhánk légáteresztő legyen. Ugyanis csak akkor nem hűl le a test, táptalajul szolgálva a lesben álló vírusoknak, ha a póló vagy a nadrág az izzadságot elvezeti.

Igazi csodatevők a szauna és a gőzfürdő. Erősítik a légutakat, és sportolás után ez a regenerálódás kedvelt módja . De figyelem: aki influenzás, vagy valamilyen bakteriális fertőzése van, az mondjon le mind a szunázásról, mind a gőzfürdő élvezetéről. Csak akkor kezdje újra, ha a betegségből már kigyógyult.

A változatos táplálkozás, sok gyümölcs és zöldség szintén hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Kérem őrizzék meg jókedvüket annak ellenére, hogy a napocska csak pár órára bújik elő a felhők mögül. Mert csak az lehet egészséges, aki jól érzi magát.