A sport egészség

21.08.2012

A sportos aktív élet mellett érvelnek neves tudósok. Az Intersport-blog bemutatja a legérdekfeszítőbb eredményeket. Ezúttal arról szólunk, hogy a sport csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és megakadályozza a visszaesést.

A hírneves stockholmi Karolinska-Intézet tudósai több, mint  40.000 férfi adatai elemezte ki a sporthotz való viszonyuk és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata tükrében.  A tavaly megjelentetett eredmény meghökkentően világos választ adott:  napi egy óra tempós séta 16%-kal csökkenti a rák kockázatát. Aki már beteg, az napi fél órás mozgással növelheti a gyógyulás esélyeit. Fontos, hogy a sport intenzitásáról mindenkor konzultáljunk orvosunkkal.


Ép testben ép lélek

A sport a lélek mellett a bélműködésre fejt ki pozitív hatást: javul az emésztés, az élelem jobban hasznosul. Ezen kívül az idősebb hobbisportolók ritkábban szenvednek csonttörést, lesz csontritkulásuk, nem lesznek tartásproblémáik, nem fáj a hátuk, mert kidolgozott izmaik stabilizálják a vázt. A lelket a szerotonin és az endorfin jótékony hatása ápolja.