Perzselő hőség, extrém távolság, meredek kaptatók: ez jellemzi a legkeményebb maratoni helyszíneket

31.07.2012

Aki már futott le maratont, az büszkén mondhatja el magáról, hogy csúcsformában van. Aki azonban azt hiszi, hogy a 42,2 km lefutása minden futó legmerészebb álma, az óriásit téved. Hiszen mindennél van extrémebb! Der Intersport-blogja bemutatja a világ legkeményebb maratonjait.

A sport akkor a legegészségesebb, ha rendszeresen és mérsékelten űzik. Így lehet bizonyíthatóan emelni a várható élettartamot. Ezzel szemben az extrémsportok kedvelőinek az egészség nem a legfőbb szempont. Állandóan keresik az újabbnál újabb kihívásokat, és le akarják győzni saját korlátaikat. Sok futóversenyen találnak erre alkalmat.

A maratoni futás megkoronázására többféle mód is adódik: 
  • A táv meghosszabbítása. A maratonból így lesz ultramaraton. Ezeknek a versenyeknek jelentős része 100 km hosszú, és aszfaltúton vezet. Ezek közül is a legnagyobb ilyen verseny a „Bieli Futónapok“ Svájcban.

  • Hegyi szakaszok beépítése. Ez még inkább igénybe veszi a kitartást, és  hegyre fel koptatja az izületeket. Jó példa erre a „ Transalpine-Run“ , ahol 2-es csapatokban futnak.

  • Nehéz terepen való futás. Nemcsak kitartásra, de megfelelő kondícióra is szükség van hozzá, ilyen pl. a  Graubünden-Marathon szintén Svájcban. A táv utolsó része havas meredély.  

  • Nehéz klimatikus körülmények. Extrém hőség vagy csontig hatoló hideg, viharerejű szél vagy tűző nap: ez mind fokozottam megnehezíti a futást. Legjobb példája a „Badwater Ultramarathon“ az USA-ban. 50 C fokban kezdődik a Deathvalley-ben. Cél a Whitney Portal a Mount Whitney-n. a résztvevőknek összesen 4000 méteres magassgot kell legyűrniük. 


Objektíven nem lehet megítélni, hogy melyik a legkeményebb hosszútávfutó verseny. Attól függ, hogy egy embernek melyek az erősségei és a gyenge pontjai. Aki nehezen tűri a hőséget, azt a sivatagi futás teszi leginkább próbára. Aki viszont a magaslati levegőt nem bírja, annak a hegyi futás a legmegerőltetőbb.