A sport a legjobb életelixír

24.07.2012

Vajon miért állítják sokan, hogy a sport fiatalít és meghosszabbítja az életet? Szerintünk azért, mert igaz. És ezt tanulmányok is alátámasztják. Tudományosan bizonyított ugyanis, hogy a sportos élet elkezdéséhez soha sincs késő.

Egy tanulmány akkor igazán hiteles, ha eredményeit sos-sok adattal támasztják alá. Jó példa erre egy tajvani egészségkutató intézet tanulmánya. 2011 nyarán tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy aki rendszeresen mozog, annak javulnak az életkilátásai. 400.000 tesztszemély adatát elemezték ki, akik átlagosan 8 évet vettek részt a kísérletben.  1996 és 2008 között férfiakat és nőket kérdeztek meg sportolási szokásaikról.

A várható élettartam három évvel nő
Az eredményt részletezve: már heti 92 perc sport 14%-kal csökkenti átlagosan a  halálozási kockázatot, összehasonlítva az inaktív életet élőkkel. Rákos megbetegedés mint halálok estén ez 10%-kal csökken. Átlagosan három évvel nő a várható élettartam. Aki még ennél is többet sportol, az még inkább csökkentheti az általános és a rákbetegség okozta halál kockázatát.

A sportos idősek rendkívül fittek
A sportos életmód elkezdésének nem csak fiatalkorban van értelme. Azok az idősek is, akik eddig nem sportoltak, rendszeres edzéssel jelentős teljesítménynövekedést érhetnek el. Erre a következtetésre jutottak a kölni TF sportorvosai 2010-ben.  Ehhez 135 maratoni és 110 félmaratoni verseny 900.000 futóidejét kellett kielemezniük, és ezen kívül még  13.000 sportolót faggattak a témáról. Az adatok elemzése során kiderült, hogy a 65 és 69 év közötti hosszútávfutók negyede gyorsabb volt, mint a 20 és 54 közöttiek fele.