Sziklaugrás: látványos sport az abszolút profiknak

06.06.2012

Vannak olyan sportágak, amelyektől még a nézőknek is eláll a lélegzete. A sziklaugrás is ilyen. Több mint 20 méteres mélységbe zuhannak az atléták, és közben hajmeresztő trükköket mutatnak be. A profi sziklaugrók karierjüket többnyire klasszikus toronyugróként kezdik az uszodában, majd évek során válnak sziklaugróvá.

Aki már állt 10 méteres toronyban, tudja, mekkora lélekjelenlétre van szükség ahhoz, hogy az ember belevesse magát a vízbe. A profi toronyugróknál ez az érzés a napi rutin része.

Azok a sziklaugrók törhetnek az élre, akik versenyeken 13-22 méteres sziklafalról vetik alá magukat a mélybe és ugranak bele a tenger vagy a tó vizébe. Világkupa-versenyeken akár 28 méteres is lehet a magasság. A sportolók szabadesés közben elérhetik a 90 km/óra sebességet is.

A biztonság a legfontosabb
Azok az erők, amelyek egy ilyen sportágban a sportolókra hatnak, életfontosságúvá teszik számos biztonsági előírás betartását. A verseny ideje alatt mentőbúvárok állnak készenlétben. A trambulin úgy van felállítva, hogy a sportoló az ugrás teljes ideje alatt megfelelő távolságban legyen a sziklafaltól. A víznek is elég mélynek kell lennie.

2013-ban lesz először sziklaugrás az úszó világbajnokságon  
A látványos sportág szerelmeseinek jó híreink vannak: 2013-ban szerepel először sziklaugrás az úszó világbajnokság programján.  
Erről egyeztek meg az Úszószövetség, a FINA  és a vb szervezői Barcelona-ban néhány hete.

Európa egyik legismertebb sziklaugró-helye a Falkenstein fal Sankt Gilgen-ben a Wolfgangsee mellett: