Tudósok érdekes eredményre jutottak: valóban képes a sport csökkenteni az étvágyat?

22.05.2012

Sok tudományos tanulmány foglalkozik a sporttal. Ezek eredménye sokszor érdekes és meghökkentő. Mire gondolunk? Chilei tudósok kiderítették, hogy a sport csökkenti az étvágyat. Hát akkor – jó étvágyat!

Aki sportol, az kalóriát éget, és ezáltal fogy. Ez evidencia. A chilei Universidad de Chile tudósai azonban több kísérlet eredményeképpen rájöttek arra, hogy a sport csökkenti az étvágyat. Ezért a Brain-derived Neurotrophic Factor (BDNF) nevű fehérje lehet a felelős.

A kutatócsoport arra kért fel 15 túlsúlyos nőt és férfit, hogy három hónapon át futópadon és biciklin rendszeresen edzzen, ugyanakkor ne változtassanak az étkezési szokásaikon. Az eredmény egyrészt karcsúbb derékkörfogat és alacsonyabb vérnyomás, másrészt a csoport tagjai maguktól lecsökkentették napi kalóriabevitelüket 2100 kilokalóriáról 1800 kilokalóriára. Igaz, kisebb is lett az étvágyuk.

Minden résztvevő esetében a tudósok egyértelműen magasabb BDNF-értéket diagnosztizáltak a vérben. Ez az érték minél magasabb volt, annál kevesebb kalóriát vettek magukhoz a nők és a férfiak, és így gyorsabban is fogytak.