Mega-Trend a 29-colos bicikli: A Genesis négy „Twentyniner“-t mutat be

04.04.2012

Az idei év slágere: a mountainbikok nagyobb kerékkel is kaphatók már nálunk. 26 helyett 29 colosak és forradalmasítják sok honfitársunk kedvenc sportját. A Genesis-márka négy „Twentyniner“-modellt dobott piacra.

Miért volt szükség a kerék méretének megnövelésére? Az akadályok leküzdésekor a nagyobb kerekek biztonságosabbak és kevesebb meghajtóerőre is van szükség. Plusz: ha átvágunk egy gödör fölött, az „óriáskerekek“ sokkal kényelmesebbek.

A hazai Hardtail-bringások 90%-ának a 29 colos biciklik sokkal jobban megfelelnek, állítják a szakértők. A szokásos kerékméretű mountainbikok természetesen továbbra is kaphatók lesznek.

Uwe Hochenwarter,  Genesis-profi már 2011 nyara óta teszteli a 29 colos kerékpárokat
Múlt év augusztusa óta teszteli Uwe Hochenwarter, a Genesis Mountainbike-Team tagja a nagyobb kerekű „Twentyniner“-eket. „ Főként a meredek lejtők gyűrhetők le jobban, mondja. Persze felfelé sokkal jobban győzi a kisebb kerekekkel.  „Mindig a tereptől függ, hogy melyiket választom: a 26-colos modellt vagy a Twentyniner-t.“

Egy dolog azonban már most biztos: „Ha megszerzem  a 2012-es olimpiai kvalifikációt, akkor a 29 colossal állok majd rajthoz.” Mitől olyan biztos ebben? Hochenwarter nagyon jól ismeri a londoni terepet. Múlt nyáron tagja volt annak a 80 főből álló nemzetközi keretnek, akik részt vettek a 2012-es Olimpiai Játékok előzetes eseményein. A világ legjobb bringázói között az eredeti olimpiai pályán kilencedik helyezést ért el.