Az Inlineskating kitartást igénylő sport, emellett kíméli az izületeket

02.04.2012

Az inlineskating egyike a legkedveltebb tavaszi sportoknak. Nagy kitartást igénylő, szelíd sport, ami kíméli az izületeket. Mindenki számára, aki a tél folyamán kicsit elhanyagolta a testedzést, ez az ideális újrakezdés, a belemelegítés az aktív szabadidő-sportoláshoz.

A kerékpárutak nem kizárólag kerékpározásra szolgálnak. A legtöbb kiválóan alkalmas inlineskatingezésre is. Sima, puha az aszfalt, kavicsfelverődés nincs. Idális a nyolc keréken való guruláshoz. Azoknak, akiknek fáj a háta vagy térdizületi problémái vannak, az inlineskating sokkal jobb, mint a futás, mivel kevésbbé terheli meg a mozgásszerveket.

Hogy sokáig élvezzük az inlineskate-olást, igen jó minőségű cipőre van szükségünk. Kiválasztásukkor a következő kritériumokra kell odafigyelnünk:

Illeszkedés és fűzők: a cipőknek először is nem szabad nyomniuk a lábat, másrészt viszont kotyogniuk sem szabad. A cipők illeszkedése függ a cipőfűzőtől is. Több modellnek kombinált fűzője van, pánt is segíti a rögzítést.

Kerekek mérete: legtöbbször 84 - 100 millimeteresek. A kezdők jobban szeretik a kisebb átmérőjűeket.

Keréksín:
a kerekek sínétől függ a kerekek gördülékenysége.

Sín és súly: Az inlineskating-cipők kerekei sínekhez vannak rögzítve. Anyagtól függően más és más súlyúak a sínek. A legdrágább modelleknek különlegesen könnyű magnézium síne van, amitől a cipő pehelysúlyú lesz. A Fila „Plume“ modellje jelenleg a legkönnyebb Inlineskate a maga 1200 grammos összsúlyával.

Az Inlineskat-eseknek nem szabad megfeledkezniük a védőfelszerelésről sem: térd-, kéz-, könyökvédő és a sisak biztosítják a megfelelő védelmet.  Ha valaki attól tart, hogy ilyen védőfelszerelésben akadályoztatik a mozgása, azt megnyugtathatjuk: az új modellek könnyűek és jól szellőznek.