Összrugós vagy csak elöl rugós- melyik biciklire van szükségem?

22.03.2012

Amikor az ember hozzá illő mountainbike-ot választ, erre a különösen fontos kérdésre mindenképpen választ kell találnia: csak az első keréknek, vagy a hátsó keréknek is legyen rugózása? Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya. Hogy melyik mountainbike-fajta kinek megfelelő, azt az alábbiakban elmagyarázzuk.

A leginkább elterjedt mountainbike-modellek az ún. „ Hardtail-ek“. Ezek olyan mountainbike-ok, amelyeknek csak az első kereke rugós. Ezek könnyebbek, mint azok, amelyeknek a hátsó kerekük is rugós („Fullys“). A kezdők az előbbivel jobban el tudják sajátítani a biciklizés technikáját, mert a hátsó kerékre ható összes erőt a testsúlyukkal ki tudják egyenlíteni.

Ezzel szemben a  Fully főleg a nehéz terepen mutatja meg előnyeit: a lejtmenet gyorsabban megy,   a hátsókerék rugózásának köszönhetően a bicikli jobban az úton tartható.  Akinek porckorong problémái vannak, vagy gyakrabban merevedik el a nyaka, annak inkább a Fully-t ajánljuk. A Fullyk azonos felszereltség mellett 700 - 1000 grammal nehezebbek és 400 - 600 euróval drágábbak, mint a Hardtailek.

Hardtail a „ hegyen felfelé őrültködőknek“, Fully a „ Single-Trail-szerelmeseinek“

Mit ajánlunk egy szabadidő mountainbike-osnak? Ez teljes egészében a biciklizési szokásoktól függ.  Aki szeret hegynek fel kerekezni, és lefelé inkább a kényelmes erdei ösvényeket választja a nehezebb, szűk rövidítések helyett („ Single-Trail“), az inkább a  Hardtail-t válassza. Azoknak a bicajosoknak viszont, akik lefelé tombolják ki magukat, és felfelé inkább csak bemelegítenek, azoknak a Fully az igazi.