Napszemüveg vagy síszemüveg – melyik a jobb?

09.12.2011

A sisak és a síszemüveg egyszerűen jobb egységet képez: semmi nem csúszik félre az arcon, nem nyomja elálló szemüvegszár a fejbőrt, menet közben nem húz be a szemhez levegő alul és oldalt. Ha összeillő sisakot és síszemüveget választunk, akkor mind a megfelelő illeszkedés, mind a kényelem tekintetében csak jól járhatunk – és így természetesen az egész síelés kellemesebb lesz.

Rossz idő esetén kézenfekvő a síszemüveg egy további előnyös tulajdonsága: a világosodó lencsék megszűrik a fényt, és a környezet könnyebben felismerhetővé válik, a kontúrok és a kontrasztok élesebbek lesznek. A modern síszemüvegek azonban napsütésben is számos igényt képesek kielégíteni – még egészségügyieket is: a tükrös bevonattal ellátott lencse jobban véd a közvetlen, és a hegyekben erősebb napsugárzástól, mert visszaveri a fényt. Azok a sugarak pedig, melyek oldalról vagy alulról jutnak be, nem tesznek kárt a szemben.

Mivel a síszemüveg védi a szemet a menetszéltől, az nem szárad ki olyan könnyen, és nem kezd magasabb sebességnél könnyezni. Nagyobb hideg esetén a síszemüveg megint csak előnyös, mert az arc egy részét is védi a hidegtől.