Milyen tulajdonságai legyenek a síbotnak?

01.12.2011

Új síléc beszerzése mindig nagy hűhóval történik. Vadonatúj sícipő vásárlásakor is először átgondoljuk a dolgot, aztán mérlegelünk, majd döntést hozunk. A síbotokkal azonban kevés síelő törődik igazán. Pedig a biztonságos, kényelmes és lendületes síelés elengedhetetlen kellékei.

Segítenek elinduláskor, előretolni magunkat a liftnél, segítik az egyensúlykontrollt, támasztékként szolgálnak, biztonságot és tartást biztosítanak a nehéz pályaszakaszokon – a megfelelő botokkal urai lehetünk minden helyzetnek.

A korszerű síbot a következő elemekből áll: a csuklópánt támasztófeladatot lát el, és általában egy keskeny nylonszalagból készül. A komfort síelők számára készült markolatot ergonómiailag úgy alakították ki, hogy kényelmesen megmarkolhassák. A versenybotok markolatain speciális mélyedések vannak minden egyes ujj számára. A cső a legtöbb síbot esetében egy rendkívül szilárd alumíniumötvözetből készül. Szintén használatos a még stabilabb és rugalmasabb karbon – ezeknek a botoknak az átmérője 9 és 13 mm közötti, míg az alumínium botoké 14 - 18 mm. A tányért az alkalmazási területnek megfelelően ajánlott kiválasztani: ha többnyire preparált pályákat használunk, akkor elég a 4 cm-es átmérő. Ha azonban gyakrabban megyünk terepre és mélyhóba, akkor nagyobb tányér szükséges. Rendkívül sima és kemény talajon is tartást biztosít.

Az ajánlott hosszúság: fogjuk meg a botot a markolatnál, és a könyökünket helyezzük a testünk mellé. Ha a felkar és az alkar derékszöget zár be, akkor a bot éppen megfelelő hosszúságú. Ha a botot szilárd talajon próbáljuk, akkor még hozzá kell számolni 2 cm-t, mert a pályán a tányérig a hóba szúrjuk.