Milyen tulajdonságai legyenek a sízokninak?

11.11.2011

A lábakat főként támasztékként használjuk. Világos: járunk, futunk, focizunk és síelünk rajtuk, de az idő nagy részében törzsünket támasztják meg. És ez jól is van így, különben csak feküdni tudnánk.

Aki a lábait sportolásra szeretné használni, ennek megfelelően kell őket edzenie, ápolnia és befednie. Bár síeléskor a láb a lábszártól lefelé erősen rögzítve van, a boka és a lábujjak közötti rész mégis sokféle mozgást végez, melyek a síelés során elengedhetetlenek. Ha az ember már egészen jól tud síelni, akkor ezek a mozdulatok automatikusak, alig vesszük észre. Ha már meglehetősen jól tudunk síelni, akkor kezdjük csak ismét érezni, hogy mi minden rejlik a lábainkban – a versenyzők hosszú történeteket tudnának lábizmaikról mesélni, és elmagyarázni, hogyan, mikor és miért használják őket.

Annak érdekében, hogy lábunk a sícipőben amilyen sokáig csak lehet, friss és teljesítőképes maradjon, a korszerű sízoknik számos innovatív jellemzővel rendelkeznek: asszimetrikusan formázottak, így van külön jobb- és ballábas zokni. Ezáltal még jobban illeszkednek a lábra, és nem keletkeznek kellemetlenül nyomó részek. A nedvesség elszállítását high-tech szálak biztosítják. A zokni emellett még lélegzik is. A problémás helyekre, mint a vádli és az Achilles-ín, megerősítések és párnák vannak bevarrva, így ezeken a helyeken a csillapítás rendkívül hatékony. Döntő tényező, hogy lábat, aminek következtében bőrgyulladás léphet fel.