A nedvszívó ruházat fontossága

28.10.2011

A funkcionális futóruha nedvszívó anyagból készül, ami annyit jelent, hogy taszítja a vizet. A felhasznált anyag többnyire polyester, ami nem szívja magába a nedvességet, ezért gyorsan el is vezeti az izzadságot. Más anyagok, mint pl. a pamut úgy szívja magába a nedvességet, mint a szivacs.

Az izzadság elvezetését az anyag szálainak speciális kidolgozása teszi lehetővé. Az anyag belsejét vékonyabb szálakból szövik. A kapilláris hatás következtében az anyag az izzadságot hamarabb magába szívja. Az anyag külső felületén a szálak erősebbek, ezért a nagyobb felület miatt az izzadság gyorsabban elpárolog. Különböző összetételű anyagok a nedvszívó hatást még inkább fokozzák. A Mesh-betét például.

Mivel az izzadásra a bőr érzékenyen reagál, jó lenne, ha a ruha bőrbarát anyagból készülne. Nemcsak a jól megválasztott anyag, hanem  a varrás is fontos. Ha erre nem fordítunk elegendő figyelmet, akkor a bőr kidörzsölődik.

Ugyanez mondható el az alsóruházatról is, amit ajánlatos nyáron is hordani. Az alsóruházatnak könnyűnek kell lennie, és jól szellőzőnek.

Még egy kis apróság: feltétlenül nézzük meg, hogy van-e a futóruhába egy kis cipzáras zseb varrva. Esetleg egy névjegykártyatartó?