Milyen szerszámok legyenek nálunk kerékpározáskor?

23.09.2011

Ha nincs levegő a tömlőben, hirtelen vége a mókának. Nem csak hosszú kerékpártúrára kell szerszámot magunkkal vinni az esetleges meghibásodásra vagy balesetre számítva. Egy kisméretű multifunkcionális szerszámkészlet (minitool) tartalmazza a legfontosabb belső hatlapú kulcsokat, láncszegecselőt, csavarhúzót, néha egy gumikipattintót is.

A tartalék tömlőnél feltétlenül figyeljünk a szelepre, mert ha nem megfelelő, semmire se megyünk vele. Ezenkívül legyen nálunk foltanyag és egy minipumpa vagy szupergyors CO2 pisztoly a tömlő felfújásához. Ne felejtsünk el egy kis méretű elsősegély csomagot is magunkkal vinni!

Defektnél a következőket kell tenni: a gumiemelő vassal kiemeljük az abroncsot a felniből, lecsavarozzuk az anyát a szelepről, kiemeljük a meghibásodott tömlőt, behelyezzük az újat, majd visszacsavarozzuk a szelepanyát, visszatesszük az abroncsot, felpumpáljuk és készen is van.
Egyre több kerékpárt tömlő nélküli (tubeless) kerékkel szerelnek fel. Ezeknél is ajánlott egy tartalék tömlő az útra, ugyanis a kerék oldalfalának meghibásodása esetén ezek a modellek tömlővel is használhatók.

Hogy mindezeket az eszközöket magunkkal tudjuk vinni, érdemes speciális kerékpáros hátizsákba pakolni, amelybe akár ivóballon is kerülhet. A trendi modellek számtalan innovációt tartalmaznak, ügyes belső elosztásukkal és sok praktikus kiegészítőjükkel vonzó termékek. Kiválasztásuknál döntő szempont, hogy főként a váll- és a mellkasi részen jól és kellemesen feküdjenek a testre és megfelelő szellőzést biztosítsanak a hátnak.