Nagyobb kerekű mountainbike-ok előnyei és hátrányai

06.09.2011

Az Intersport blog arra keres most magyarázatot, hogy mi az oka annak, hogy a mountenbike biciklik kerekeinek standard mérete Európában hamarosan 29 colos lehet. Ezen túlmenően arról is tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy mikor fognak megjelenni a Genesis „29es“-modelljei.

A mountainbikosok mostanában egy számról, a 29-ről beszélnek. Ennek oka, hogy nemsokára 29 colos lehet a hazai mountainbike-abroncsok standard átmérője, és így 7,6 cm-rel nagyobb lehet a kerék is. Eddig ez az USA-szabvány volt. Az Államokban eladott kerékpárok csupán 20%-ának volt 26 colos, az európai szabványnak megfelelő az átmérője.

A mountenbike-s körökben mostanság a különböző abroncsméretek előnyeiről és hátrányairól folyik a párbeszéd. A 29-colos kerekek mellett az szól, hogy az akadályok leküzdéséhez kevesebb erőre van szükség. A nagyobb abroncsoknak természetesen hátrányai is vannak: a 29 colos biciklik nehezebbek, kb 400-800 grammal. Ezért nehezebb elindulni velük. Ezen kívül a 29-esek nem olyan fordulékonyak, mint a 26-sak. Ez kanyargós úton hátrányt jelent.

A legtöbb mountainbikos számára a 29 colos változat jobban megfelel, mondja  Georg David,  az Intersport vezető Bike/Fitness specialistája. „A hazai mountinbikos társadalom 90 százaléka a 29 colos változat híve.“

A Genesis 2012 márciusában négy „29er“-modellt dob piacra
Az ismert kerékpármárka, a Genesis 2012 márciusában piacra dobja első 29 colos modelljeit. Kínálatukban szerepel alumínium kerékpár a kezdőknek egészen a profiknak szánt carbonszálas könnyű modellekig.